Foto: LETA
Trešdien, 14. decembrī, savā pirmajā pastaigā devies Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais tīģeru mazulis Klifs Grants, kas pasaulē nāca pirms vairāk nekā četriem mēnešiem, bet kura dzimšana krietnu laiku no sabiedrības tika turēta noslēpumā.

Tīģeru pāra Vasjas un Katrīnas mazuļa Klifa Granta dzīve pakārtota stingram dienas režīmam un pirmā pastaiga lielajā aplokā ilga aptuveni 40 minūtes, kuru laikā mazais četrkājainis ne tikai lepni pozēja fotogrāfiem, bet arī blēņojās ar kopējiem un savu draugu, kucēnu Pradu.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mazs tīģerbērns ir vairāk nekā desmit gadus gaidīts jaunums. Pēdējais iepriekšējā tīģeru pāra Arša un Ambras mazulis Amūrs piedzima 2000. gadā. Diemžēl pēc tam ilgu laiku neveicās ar saskanīga pāra izveidi.  

Mēģinājumi Rīgā 1997. gadā dzimušajai Astrai atrast piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi - tīģermātei nepatika nedz 2001. gadā no Tallinas zoodārza atvestais Bronto, nedz Mirgis no Kauņas zoodārza trīs gadus vēlāk.

Bija skaidrs, ka jāmeklē iespējas izveidot jaunu pāri. Tā 2008. gadā 16. maijā no Maskavas zoodārza ieradās jauna tīģermeitene Katrīna, bet 2010. gada pavasarī no Banhemas zoodārza ieradās tīģerpuisis Vasja, un beidzot varēja cerēt, ka izdosies panākt sekmīgu vairošanos.

Izveidot veiksmīgu pāri šiem lielajiem plēsējiem ir grūts uzdevums, jo ne vienmēr zoodārza darbinieku un programmas koordinatora vēlmes saskan ar tīģeru vēlmēm. Tādēļ tīģerbērns Klifs Grants ir pierādījums, ka jaunais Amūras tīģeru pāris - Vasja un Katrīna - ir pietiekami saskanīgs, lai uz pēcnācējiem varētu cerēt arī turpmāk.

Tīģerēns Klifs Grants piedzima 2011. gada 30. jūlijā, un nelaimīgas sagadīšanās dēļ trešajā dzīves dienā viņu nācās nodot dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē. Pirmos dzīves mēnešus nebija pārliecības par mazuļa dzīvotspēju, tādēļ līdz šim gan apmeklētājiem, gan žurnālistiem bija liegta iespēja viņu aplūkot un uzzināt par tīģerēna skumjo dzīves sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!