Automašīnas spilgti sarkanā krāsā, izrādās, putni apkakā daudz biežāk, nekā jebkuras citas krāsas spēkratus, noskaidrojuši britu zinātnieki.

Biežumu, ar kādu putni savas dabiskās vajadzības nokārto uz automašīnām, zinātnieki mērījuši piecās dažādās pilsētās - Braitonā, Glāzgovā, Līdsā, Mančestrā un Bristolē.

Pētījumā putnu ekskrementi atklāti uz 18 procentiem sarkanu mašīnu, bet nosmērētu zaļu mašīnu bijis tikai viens procents. Apsekojot nedaudz vairāk nekā tūkstoš automašīnas, secināts, ka baltas mašīnas cieš retāk nekā melnas.

Lai gan šai teorijai nav zinātniska pamatojuma, daži autovadītāji izteikuši minējumu, ka sarkana krāsa putniem šķiet draudīga, tāpēc tie uzbrūk.

Pētījumā, kuru bija pasūtījusi auto aksesuāru ražotājfirma Halfords, autovadītājiem lūdza arī atbildēt, cik ātri viņi notīra putnu mēslus no saviem auto.

Tikai 17 procenti jeb katrs sestais šos traipus notīra, tiklīdz ir pamanījuši, 20 procenti to izdara pāris dienu laikā, bet 55 procenti gaida līdz nākamajai auto mazgāšanas reizei. Atlikušie astoņi procenti savus auto nekad nemazgā vai ļauj to darīt citiem.

Putnu mēsli uz auto ne tikai izskatās neestētiski, bet apdrošināšanas nozares apkopotie dati liecina, ka tie auto īpašniekiem sagādā zaudējumus 57 miljonu sterliņu mārciņu apjomā bojātās krāsas dēļ.

Halfords auto tīrīšanas līdzekļu eksperts Deivids Hovels izteicās: "Šim pētījumam ir arī nopietnā puse, jo šī problēma aizkaitina autovadītājus, bojā krāsu un ietekmē automašīnu cenu. Lai aizsargātu auto korpusu, putnu mēslus vajadzētu notīrīt pēc iespējas ātrāk."

Sociālajos tīklos arī izplatās dažādas teorijas par to, kāpēc daži auto no putnu "uzbrukumiem" cieš biežāk nekā citi. Kāds Lexus vadītājs izteica hipotēzi, ka tikko nopulēti auto piesaista putnus, jo tie saskata tajos savu atspulgu. 

Ford Focus īpašnieks piekrita šim viedoklim un piebilda: jo tumšāka auto krāsa, jo labāk saskatāms atspīdums un tāpēc putnu reakcija ir vēl niknāka.

Savukārt kāds Alfa Romeo šoferītis sprieda, ka viss atkarīgs no auto novietošanas vietas, bet, pēc Mercedes vadītāja domām, vissliktākā krāsa ir zilā, jo tā putniem atgādina ūdeni.

Citi piekrita teorijai par sarkanās krāsas bīstamo izskatu, kamēr vēl citi izteica iespēju, ka putni izvēlas savu spalvu krāsai līdzīgus auto, piemēram, kaijas izvēloties baltus auto, bet pilsētas baloži – pelēkus.

Auto spodrināšanas speciālisti no uzņēmuma Autoglym paskaidroja, ka auto krāsa cieš nevis no skābes, ko satur putnu mēsli, bet gan to bojā lakojuma mīkstināšanās un izplešanās ap traipu.
Jo graudaināka mēslu struktūra, jo lielāks postījums tiek nodarīts, tāpēc baloži esot bīstamāki nekā kaijas. Arī Autoglym pārstāvis ieteica mašīnu īpašniekiem putnu kakas notīrīt pēc iespējas ātrāk.

Britu Ornitoloģijas fonds gan nav tik pārliecināts par auto krāsas un putnu mēslu saistību. Tā pārstāvis sacīja: "Mēs zinām, ka putnus var piesaistīt noteiktas krāsas, bet mēsli uz auto, visticamāk, ir saistīti ar mašīnas novietošanas vietu putnu dzīvesvietas tuvumā."

Lai kādi arī nebūtu putnu izvēles iemesli, pētījumā rezultātā noskaidrojās sekojoša aina: no 1140 apskatītajām mašīnām 18% gadījumu bija apkakātas sarkanās, zilās - 14 procentos, melnās - 11 procentos, baltās - septiņos procentos, pelēkās vai sudraba krāsas - trīs procentos, bet zaļās - tikai vienā procentā gadījumu no visām mašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!