Foto: DELFI

Svētdienas, 25. marta, vakarā LNT tika atklāts Latvijā pirmais ķepaiņu un astaiņu šovs Zelta ķepa. Divarpus stundas ilgais raidījums izvērtās par vienu no visu laiku jautrākajiem un sirsnīgākajiem talantu šoviem, kādi vien redzēti televīzijā.

Raidījumu vadīja aktrise un dziedātāja Vita Baļčunaite kopā ar kaķi Herkulesu no Leļļu teātra, bet kā žūrijas locekļi dzīvniekus vērtēja LNT ziņu meitene Kristīne Garklāva, dziedātājs Intars Busulis un žurnāla Astes mākslinieciskā redaktore Ārija Lipska.

Kā pirmās uzstājās robežsardzes darbiniece Diāna ar savu bīglu meiteni Zavi. Lai gan Zave uz skatuves atteicās lēkt ar lecamo auklu, desmit gadus vecā kucīte demonstrēja patiesi interesantu talantu - viņa spēj rēķināt jeb izriet iepriekš sagatavotu rējienu skaitu.

Kā otrā uz skatuves kāpa liepājniece - baltā un pūkainā samojedu šķirnes Dakota ar simnieci Amandu. Raidījuma vadītāja Dakotu nodēvēja par Liepājas lepnumu, bet skatītāji bija sajūsmā par Dakotas īpašo spēju velties un žāvāties reizē.

Saimniece Everita savu taksi Skiperu, kurš uzstājās ar trešo kārtas numuru, pieteica kā īstu personību, un Skipers pierādīja, ka tāds viņš tiešām ir, jo uz skatuves īpaši neiespringa par uzdevumiem, bet darīja, ko pats vēlas.

Īpašu sajūsmas vētru zālē radīja triks, kurā saimniece Skiperu it kā nošauj. Tā vietā, lai notēlotu, ka nokrīt beigts, Skipers mierīgi stāvēja uz skatuves un nelikās traucēts arī tad, kad saimniece jau kuro reizi izkliedza "Pif!", cerot, ka Skipers beidzot nogāzīsies vēkšpēdus.

Elizabetes suns Kenzo iepriecināja žūriju, demonstrēdams spēju iet atpakaļgaitā, bet kā piektais uz skatuves beidzot kāpa papagailis, pārtraucot nebeidzamo sunīšu rindu. Ineses skaistais Flečers iepriecināja publiku ar savu krāšņo ārieni, taču trikus rādīt atteicās.

Sestās uzstājās māsas Monika un Sendija ar sunīšiem Junioru un Riko, kuras pašas nodēvēja par "brāķīšiem". Sunēnus izbrāķēja arī žūrija, tiem vienīgajiem no visas kompānijas dodot vien divas ķepas, ar kurām tiek novērtēta talanta esamība.

Loreta kopā ar savu vācu aitu suni Argo uz skatuves bija iestudējusi veselu izrādi, iesaistot tajā arī žūrijas locekļus - beigās Garklāva pat tika aicināta uz skatuves, lai no Argo saņemtu dāvanu, ko nodot savam suņu puikam. Šovu noslēdza fotogrāfe Solvita un viņas bezšķirnes suns Tika.

Par spīti tam, ka dzīvnieki uz skatuves atteicās rādīt vairumā gadījumu savus labākos trikus, bet citi vispār atteicās kustēties, žūrija neskopojās ar ķepu likšanu, kas nozīmē dzīvnieka talanta atzīšanu, savu viedokli nereti argumentējot ar to, ka "visi dzīvnieki ir jauki" vai "viņš uz mani tā īpaši paskatījās".

Lai gan daļa skatītāju pēc šova runāja, ka, ja nebūtu žūrijas, kura tāpat dzīvnieciņus vērtē emociju iespaidā, divarpus stundu laikā septiņu suņu priekšnesumu vietā skatītāji  varētu redzēt piecpadsmit un varbūt pat vēl kādu kaķi, galu galā visi atzina, ka pozitīvais šovs ir, iespējams, jautrākais, kas jelkad rādīts ekrānos.

Pēc žūrijas un skatītāju balsojuma tika lemts, ka finālā iekļūst bīglu meitene Zave, vācu aitu suns Argo, bezšķirnes suns Tika un baltais samojeds Dakota.

Otrā atlases kārta notiks 1. aprīlī, bet jau 8. aprīlī dzīvnieki tiksies finālā. Šova uzvarētājs saņems galveno balvu - 1000 latus no Latvijas kinoloģiskās federācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!