Foto: F64

Pēdējo mēnesi Latvijā aktualizējusies jautājums par jauno izpildītāju konkursa Jaunais vilnis norisi – organizatori paziņojuši, ka sarunas par festivāla norisi Jūrmalā nonākušas strupceļā, bet maestro Raimonds Pauls, kurš pasākumā līdzdarbojas jau kopš tā sākuma, par šādu notikumu attīstību priecājas

"Es esmu ļoti priecīgs, ka tas pasākums vairs te nebūs. Tad man arī liks mieru. Visus šos gadus esmu klausījies, lasījis bez jēgas, ka tas viss esot trieciens Latvijas kultūrai, tas esot balagāns, krievu kultūras sērga.

Tā tas bija desmit gadus. Biju vainīgs, ka biju redzams kopā ar organizatoriem. Tagad būšu vainīgs, ka izrādīšos pie tiem, kas to visu likvidē. Tas nav paradokss?!" intervijā izdevumam Lietišķā Diena atzinis komponists.

Pēc Jaunā viļņa organizatoru paziņojuma pie Paula vērsusies Jūrmalas vadība ar lūgumu izmantot savu vārdu un nepieļaut, ka festivāls šeit vairs, bet to, vai maestro spēkos tiešām ir ko mainīt, viņš atklāt nevēlas.

"Tagad visi ir sapratuši, ka no tā pasākuma var pelnīt baigo naudu. Kādu naudu pelna viesnīcas, trīskārt palielinot cenas? Cik pelna VIP zona - viens galdiņš maksā 20 000 latu! Varat pats parēķināt, cik sanāk, ja pareizina ar 20 vai 30 galdiņiem," rēķinājis Pauls.

Viņš arī skaidrojis ka VIP zona pieder čečeniem, tautai, "kas ir diezgan agresīva", bet kuriem pārmest neko nevarot, jo viņi " viņi ir solīdi un kārtīgi to VIP zonu nopirkuši".

"Konflikts tur sācis veidoties tāpēc, ka viņi ir interesējušies ne tikai par to VIP zonu, bet arī par reklāmu, kas iet caur Krievijas televīziju. Bet ko nozīmē Krievijas reklāmas tirgus? Viena sekunde televīzijā - 30 tūkstoši dolāru. Un tās redz 50 līdz 100 miljoni cilvēku. Nav tā, kā pie mums, kad lielāmies, ka dziedošās ģimenes noskatījušies 150 000 latviešu," skaidrojis Pauls.

Komponists Jaunā viļņa norisi salīdzinājis ar Kannu kinofestivālu, kur arī galvenais esot izrādīšanās, bet pats kino ir tikai fons visam notiekošajam - arī jauno izpildītāju konkurss Jūrmalā neesot svarīgākais notikums.

" Interesi piesaista krievu zvaigznes, kādas nu viņas ir. Viena otra, es atvainojos, ir, maigi izsakoties, pārāk daudz redzama. Visus interesē tas, kas notiek ap to konkursu. Atceros, ka reiz sākās konkurss un pēkšņi zālē ienāca modes mākslinieks Zaicevs.

Kolēģim, kas sēdēja man līdzās, prasīju, vai viņš nezina, kas tam Zaicevam par tik jocīgiem akmentiņiem uz apaviem? Viņš man atbildēja - idiot, tie taču ir briljanti... Vēl ir Pugačova ar visām savām izdarībām... Un visiem mutes vaļā - ir par ko rakstīt," atzinis Pauls.

Raugoties tuvākajā nākotnē un prognozējot, vai tomēr vēl saglabājušās cerības, ka Jaunais vilnis tomēr varētu notikt Jūrmalā, Pauls norādījis, ka kādreiz vajag arī paņemt pauzi un, lai kaut kas notiktu, Jūrmalā būtu nepieciešams rīkot vēlēšanas, kurās pie varas nonāktu cilvēki, kas vēlētos, lai par Jūrmalu runā. Pat maestro nepārdzīvos, ja Jaunais vilnis nenotiks.

"Es nepārdzīvošu, ja nebūs. Diemžēl. Ir daudzas tādas lietas, kas liecina, ka nebūs. Bet to organizatori var pilnībā izlemt bez manis - man jau ir tik daudz gadu, ka cik tad nu ilgi es tur vēl grozīšos. Bet Jaunais vilnis pēc desmit gadu darba var arī iepauzēt kādu gadiņu," pieļāvis Pauls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!