Foto: Privātais arhīvs

Raidījuma Kinomānija vadītāja un jaunā māmiņa Anna Rozīte (attēlā) kopā ar trim citām mammām apvienojusies cīņā par to, lai jaunās ģimenes un mazuļi Latvijā justos ērti, un šim nolūkam viņas uzsākušas virkni sociālu aktivitāšu, tostarp plāno izveidojot unikālu portālu grūtniecēm un jaunajiem vecākiem.

"Mēs esam četras meitenes - es, Anete Unbedahte-Vitjazeva, Linda Pavļuta un Laura Bluša, kuras liktenis savedis kopā grūtniecības laikā," portālam DELFI Izklaide stāsta Anna.

Aktīvajām meitenēm radusies ideja veidot pozitīvu vidi sev un citiem vecākiem, kas, iespējams, uzlabos arī demogrāfiju un attiecīgi vājo ģimenes politiku Latvijā.

"Mūsu izveidotajā tiešsaistes aptaujā atklājās, ka vairāk nekā puse no apjautātajiem vecākiem uzskata, ka Latvija nav draudzīga vieta bērniem un vecākiem. Īpaši bieži vecāki min, ka Rīga nav izbraucama ar bērnu ratiņiem un daudzās iestādēs nav padomāts par klientiem ar maziem bērniem.

Es personīgi vakar ar meitu devos uz kādu medicīnas iestādi un man nācās ratus ar bērnu iekšā rokās nest uz trešo stāvu. Jo tur nebija lifta un arī atstāt ratiņus pirmajā stāvā nebija iespējas. Tas, manuprāt, nemaz nav nedz bērniem, nedz manai mugurai draudzīgi.

Vārdu sakot, Rīgai vēl ir daudz darāmā, lai sabiedrība to uztvertu kā ģimenēm un bērniem draudzīgu pilsētu. Galvenais šķērslis bieži vien ir arī aizspriedumaina attieksme pret cilvēkiem ar maziem bērniem.

Šis stereotips mani pašu visvairāk uztrauc. Jo esmu saskārusies ar to, ka mani nevis apsveic ar bērna piedzimšanu, bet gandrīz vai izsaka līdzjūtību, ka tā ar mani ir gadījies," situāciju skaidro aktīvā jaunā mamma.

Arī jauno mammu pašu pieredze tikai nostiprinājusi pārliecību, ka netrūkst lietu, kas jāizdara, lai Rīgu un Latviju kopumā pilnveidotu kā ģimenēm draudzīgu, un priecājas, ka arvien pieaug to vietu un cilvēku skaits, kas ikdienā rūpējas par topošo vecāku, ģimeņu un bērnu labsajūtu.

"Vēlamies aicināt jebkuru sabiedrības pārstāvi savā darbā vai ikdienā palīdzēt grūtniecēm, mazu bērnu vecākiem un bērniem. Arī ratu iecelšana sabiedriskajā transportā vai vienkārši smaids no līdzcilvēka ļoti daudz dod!

Mēs uzskatām, ka jaunām māmiņām ar bērna piedzimšanu dzīve neapstājas, tieši otrādi - paveras jaunas iespējas un dzīves skatījums kļūst plašāks. Mēs, piemēram, vēlējāmies aktīvi sportot arī pēc bērnu piedzimšanas, tāpēc esam atradušas lielisku sporta treneri un jogas pasniedzējas, kas māmiņām kopā ar saviem maziem bērniem pasniedz vingrošanas nodarbības, apmeklējam kinoteātru piedāvātos māmiņu seansus.

Vēl man pašai pietrūkst kādas izglītojošas lekcijas, uz kurām es varētu doties ar bērnu un nejusties negaidīta. Tāpēc domāju, ka drīzumā būs pieejamas dažādas lekcijas tieši vecākiem, kas līdzi var ņemt arī mazus bērnus.

Īstenībā, kas meklē, tas atrod. Liels prieks, ka mēs visu laiku  atklājam aizvien vairāk bērniem draudzīgas sabiedriskas vietas, piemēram, izstāžu zāles, kafejnīcas un citas vietas, kurās mūs laipni uzņem ar mūsu zīdaiņiem un ratiem. Tas nozīmē, ka tomēr cilvēki, uzņēmumi, iestādes kļūst radošāki, iet līdzi laikam un lēnām, bet mainās stereotips, ka jaunās māmiņas vieta ir tikai mājās," par ikdienu kopā ar bērniņu stāsta Rozīte.

Aktīvās četrotnes galvenie mērķi ir mudināt cilvēkus būt iecietīgiem un laipniem pret bērniem, palīdzēt grūtniecēm un jaunajiem vecākiem sabiedriskajā transportā un citās ikdienišķās situācijās un kliedēt stereotipu par to, cik grūti un nožēlojami ir būt jaunajiem vecākiem.

"Arī savu biznesu viegli var pielāgot jauno ģimeņu vajadzībām, piemēram, nepieciešamas uzbrauktuves pie veikaliem, aptiekām, kafejnīcām, bērniem piemērotas tualetes jeb māmiņu istabas, bērnu stūrīši un bērniem piemērota ēdienkarte.

Jāveido ģimenēm draudzīgāku valsts politiku, ja ne ar pabalstiem, tad piemēram, pielāgojot valsts iestāžu telpas un sabiedrisko transportu ratiņu iestumšanai un piemērojot bērniem sabiedriskās tualetes. Jo bērni būs tie, kas veidos pasauli, kurā mēs dzīvosim savās vecumdienās. Kaut vai tāpēc, manuprāt, ir vērts pret šiem mazajiem cilvēkiem būt kaut nedaudz draudzīgākiem," ieceres atklāj Rozīte.

Jauno māmiņu aktivitātēm un projektiem un aktivitātēm pagaidām var seko portālā Twitter, sekojot lietotājam @Babyroom_lv, bet jau drīzumā taps arī īpaša mājalapa, kurā apkopotas bērniem draudzīgās vietas Latvijā un citi jaunajām ģimenēm noderīgi fakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!