Populārā Holivudas aktrise Demija Mūra (attēlā) svētdien, 11. novembrī, svin piecdesmito dzimšanas dienu. Lai gan viņas karjerā un privātajā dzīvē pēdējos gados piedzīvoti nopietni kritumi, Mūra joprojām ir viena no atpazīstamākajām pasaules kino zvaigznēm.

Bērnība slavenākajā citplanētiešu pilsētā

Demija Mūra, īstajā vārdā Demetrija Džīna Gainesa, dzimusi 1962. gada 11. novembrī Ņūmeksikas štata pilsētā Rouzvelā - pilsētā, kura slavena ar to, ka 1947. gadā tajā reģistrēts "visneapstrīdamākais pierādījums" citplanētiešu eksistencei.

16 gadu vecumā viņa pameta skolu, lai kļūtu par modeli, un drīz vien Demijas kailfoto rotāja dažādu žurnālu vākus. Šo nodarbi viņa laiku pa laikam atkārto, un jo īpaši slavena ir viņas fotogrāfija uz 1991. gada Vanity Fair vāka, kur Mūra pozē kaila, būdama septītajā grūtniecības mēnesī.

Kino aktrises karjera un "aveņu" birums

Kino un televīzijā mūra sāka filmēties astoņdesmito gadu sākumā un slavu iemantoja ar spēcīgām jauniešu drāmām St. Elmo's Fire (1985), About Last Night... (1986) un Wisdom (1987).

Taču pasaules slavu Mūra ieguva 1990. gadā pēc Džerija Cukera romantiskās drāmas Spoks / Ghost, kurā viņas ekrāna partneris bija nu jau nelaiķis Patriks Sveizijs (par šo lomu viņa tika nominēta arī "Zelta globusa" balvai).

Par lomu filmā Spoks Mūra saņēma 350 000 dolāru, bet drīz vien kļuva par vislabāk apmaksāto aktrisi pasaulē - viņa ir pirmā sieviete, kurai par vienu lomu samaksāts vairāk par 10 miljoniem dolāru (12,5 miljoni par Stiptīzu).

Nākamā nozīmīgā loma Mūras karjerā bija Adriana Leina drāmā Nepiedienīgs piedāvājums / Indecent Proposal (1993), kurā Mūras varonei bija jāizšķiras - pārgulēt ar vīrieti (pašu Robertu Redfordu) par miljonu dolāru vai tomēr nē.

Iespējams, trešā svarīgākā filma Mūras karjerā ir režisora Endrjū Bergmana nenosakāma žanra garadarbs Stiptīzs / Striptease (1996), kas bija tik nejēdzīga filma, ka ļoti nopietni pabojāja Mūras aktrises karjeru.

Lai gan sākusi kā spēcīga dramatisko lomu atveidotāja neatkarīgajā kino, Mūra biežāk nominēta nevis balvām par izciliem sasniegumiem kino, bet gan "Zelta avenei", ko pasniedz par sliktākajām filmām un lomām - viņas gadījumā par darbu filmās The Butcher's Wife, Nothing but Trouble, Indecent Proposal, The Scarlet Letter, Striptease, The Juror, G.I. Jane, Passion of Mind un Charlie's Angels: Full Throttle.

Tuvākā filma ar Mūras piedalīšanos būs drāma Very Good Girls par nevainības zaudēšanas problēmām, un šajā filmā viņa ir kopā ar diviem izcilākajiem šī brīža Holivudas brīnumbērniem - Dakotu Faningu un Elizabeti Olsenu.

Trīs vīri un trīs bērniņi

1980. gadā Demija apprecējās ar dziedātāju Frediju Mūru, kurš par viņu ir 12 gadus vecāks. Laulība ilga piecus gadus, un labākais, ko aktrise paturēja no šīm attiecībām, ir Mūra uzvārds, ar kuru viņa sāka aktrises karjeru un ko nav mainījusi arī pēc tam.

Pēc šķiršanās Mūrai bija attiecības ar aktieri Emilio Estevesu (Mārtina Šīna dēlu un Čārlija Šīna brāli), ar kuru kopā viņa nofilmējās divās no savām labākajām filmām, taču saderināšanās 1986. gadā tika atsaukta.

Jau nākamajā gadā Mūra apprecējās ar aktieri Brūsu Vilisu, kurš tobrīd vēl nebija tik pazīstams (pirmā filma Cietas rieksts / Die Hard uz ekrāniem iznāca 1988. gadā). Šī laulība ilga gandrīz 13 gadus, un tās laikā dzimušas trīs viņu meitas - Rumera Glena, Skauta Larū un Talula Bella.

2003. gadā Mūra sāka tikties ar aktieri Eštonu Kačeru, kurš par viņu ir 16 gadus jaunāks. Pēc diviem gadiem viņi apprecējās, lai gan daudzi melsa, ka šīs laulības esot tikai Kačera karjeras spodrināšana (gluži tāpat kā savulaik runāja par Antonio Banderasu un Melāniju Grifitsu).

Lai gan šī laulība oficiāli nav šķirta, aptuveni pirms gada tika paziņots, ka pāris vairs nedzīvo kopā, bet pats Kačers regulāri redzēts jaunāku sieviešu sabiedrībā, pēdējā laikā - ar 29 gadus veco skaistuli Milu Kunisu.

Multimiljonāre un lellīšu kolekcionāre

Mūras īpašumi šobrīd tiek lēsti ap 150 miljoniem dolāru - tie lielākoties ir ienākumi no veiksmīgi ieguldītas naudas restorānu biznesā (Mūra kopā ar Vilisu, Silvestru Stalloni un Arnoldu Švarcenēgeru 1991. gadā dibināja veiksmīgo restorānu tīklu Planet Hollywwod).

Kopā ar Eštonu Kačeru izveidojusi nevalstisko bezpeļņas organizāciju, kas cīnās pret bērnu seksuālu izmantošanu. Šīs fonda sauklis - "Īsti vīrieši nepērk meitenes".

Kačera ietekmē Mūra kļuvusi par kabalistikas piekritēju, un viņa ir, iespējams, pasaulē visslavenākā lellīšu kolekcionāre - aktrisei pat esot īpaša māja, kurā glabāt divus tūkstošus lellīšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!