Foto: Mango

Ar īpaši sirsnīgu pasākumu Mārtiņdienā Aizputes kapos atklāts pāragri mūžīgā aizgājušajam mūziķim Mārtiņam Freimanim veltīts piemineklis, kas simbolizē mūziķa sirdi (attēlā), un izdots arī mākslinieka nepublicēto dzejoļu krājums Cilvēks parastais un viņa dienasgrāmata.

Elita Mīlgrāve: Mārtiņš vienmēr dzīvos mūsu sirdīs

"Pasākums bija ļoti izdevies, un divos vārdos visas tās lielās emocijas pat grūti aprakstīt. Bija ļoti skaists laiks - saule un zilas debesis, kuras Mārtiņš tik bieži apdziedājis.

Pie pieminekļa degošās svecītes simboliski sasildīja Mārtiņa sirdi, un interesants moments bija tas, ka pāri kapiem lidoja daudzas lidmašīnas, atstādamas aiz sevis baltu svītru rakstu," izklaides portālam Mango stāsta ierakstu kompānijas MicRec vadītāja un Mārtiņa tuva draudzene Elita Mīlgrāve.

Pieminekļa atklāšanas pasākumam sekoja Freimaņa grāmatas atvēršana, kurā par īpašu pārsteigumu parūpējusies bija mūziķa kādreizējā literatūras skolotāja, kura bija atradusi kādu viņa vidusskolas sacerējumu par tēmu "Kāpēc es mīlu Imantu Ziedoni". Savukārt fragmenti no Mārtiņa grāmatas skanēja viņa paša balsī.

"Mārtiņam savulaik bija palūgts ierunāt dažus no fragmentiem, un tā arī tika pieteikts: "Tagad fragmentus no grāmatas lasīs pats autors". Un tur viņš atkal bija - ar visiem saviem smiekliem un gaišo humoru," emocijās dalās Mīlgrāve.

Viņa atklāj, ka piemiņas pasākums izdevies tāds, kādu pašam Mārtiņam to būtu gribējies - gaišs un pacilājošs, protams, arī bez asarām neiztika.

Piemineklis Aizptutes kapos tapis par ziedojumu naudu, un plānots piemiņas vietu turpināt iekārtot - iespējams, nākotnē mūziķi pie simboliskās Mārtiņa sirds varētu sniegt akustiskos koncertus, turpat varētu notikt dzejas lasījumi. Netālu dzīvojošā mūziķa bijusī klasebiedrene regulāri rūpējas par ziediem, kas nemitīgi kuplā skaitā gulst ap pieminekli.

"Mārtiņš vienmēr dzīvos mūsu sirdīs, un šis bija tikai viens posms no tā, kas vēl jāpadara. Mums ir iecere atzīmēt citas vietas Aizputē, kurās Mārtiņš bieži mēdza uzturēties un izveidot tādu kā kultūras taku," plānus atklāj Mīlgrāve, piebilstot, ka vēl ir daudz viņa dziesmu un dzejoļu, kas nav publicēti, un ir pat iecere izdot Freimaņa biogrāfiju.

Kaža: Pirmo reizi tā bija savādāka Mārtiņdiena

Pasākumā piedalījās un gandarījumu par izdevušos Mārtiņdienu neslēpj arī Freimaņa tuvs draugs mūziķis Kaža jeb Kārlis Būmeisters."Tā bija viena no foršākajām dienām gan laika apstākļu, gan sajūtu ziņā. Pirmo reizi tā bija savādāka Mārtiņdiena, un pirmo reizi es šajā dienā aizmirsu apsveikt citus Mārtiņus," izklaides portālam Mango stāsta Kaža.

Pēc Freimaņa piemiņai veltītajiem pasākumiem emocijas bijušas tik spēcīgas, ka rokeris nevarējis tā vienkārši aizbraukt mājās.

"Braucu mājās un izlēmu, ka vēl jāaizbrauc uz Mārtiņa iecienītajiem Pieciem vilkiem pasēdēt un padomāt. Kad aizbraucu, izrādījās, ka vairāki pasākuma dalībnieki un Freimaņa draugi jau bija priekšā - arī viņi nebija varējuši vienkārši aizbraukt mājās," stāsta Kaža.

Viņš spriež, ka lieliska ideja būtu kādreiz uztaisīt koncertu turpat blakus kapiem esošajā Aizputes estrādē. "Tā gan ir tāda pavisam necila un ar zāli aizaugusi, taču būtu laba doma estrādi atjaunot, lai šad tad tur varētu notikt kāds koncerts, blakus Mārtiņa kapa vietai," spriež Kaža.

Galerijā: Freimaņa piemiņas pasākums Aizputes kapos

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!