Foto: AP/Scanpix

Leģendārais īru aktieris Pīters O'Tūls (attēlā Arābijas Lourensa lomā) paziņojis, ka pārtrauc filmēties gan kino un vairs nespēlēs arī teātrī, jo viņa sirds vairs netiecas pēc šīs profesijas ("the heart has gone out of me").

Kā vēsta resurss Deadline, aktieris paziņojis, ka no profesijas atvadās "bez asarām un ar lielu pateicību" (So I bid the profession a dry-eyed and profoundly grateful farewell).

O'Tūls 2. augustā kļūs 80 gadus vecs, un filmējies viņš ir jau kopš pagājušā gadsimta piecdesmito gadu vidus, sākotnēji lielākoties televīzijas filmās un seriālos.

Pasaules slavu O'Tūls iemantoja 1962. gadā, kad nofilmējās režisora Deivida Līna lentē Arābijas Lourenss (Lawrence of Arabia) - pati filma vēlāk nereti tiek atzīta par vienu no visu laiku izcilākajām britu filmām, bet O'Tūlam tā bija pirmā "Oskara" nominācija.

Turpmākajos karjeras gados O'Tūls vēl septiņas reizes nominēts "Oskara" balvai (pēdējo reizi - par filmu Venus 2007. gadā), bet 2003. gadā viņam tika piešķirts goda "Oskars" par mūža ieguldījumu kinematogrāfā. Tāpat viņa kontā ir arī četri "Zelta globusi", viena BAFTA prēmija un viena "Emmy" balva.

Starp populārākajām filmām ar O'Tūla piedalīšanos minamas tādas lentes kā Lord Jim (1965), What's New Pussycat (1965) ar Pīteru Sellersu un Romiju Šneideri, How to Steal a Million (1966) ar Odriju Hepbernu, The Lion in Winter (1968) ar Ketrīnu Hepbernu, Tinto Brasa Caligula (1980) un daudzas citas.

Ar O'Tūla piedalīšanos nākamgad gaidāmas vēl divas jau uzņemtas filmas - vēsturiskās kostīmdrāmas Mary Mother of Christ un Katherine of Alexandria.

Pīters Sīmuss Lorkans O'Tūls 20 gadus (no 1959. līdz 1979.) bija precējies ar velsiešu aktrisi Šānu Filipsu, un šajā laulībā dzimuši divi bērni. Vēl viens aktiera dēls dzimis viņa attiecībās ar modeli Karenu Braunu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!