LNT šova Pelnrušķīte uzvarētāja un "Latvijas pirmās Pelnrušķītes" titula un kroņa ieguvēja Kristīne Teilāne, kura šobrīd atrodas ASV, piekritusi pozēt kādam jaunam latviešu māksliniekam neparastā fotogleznu projektā.

Oriģinālo darbu autors ir Artūrs Bērziņš, ar kura daiļradi iespējams iepazīties viņa mājaslapā - puisis Kristīni uzaicinājis kļūt par modeli mākslas darbu sērijai, kas veidota ekskluzīvajā digitālo fotogleznu formātā.

Pats mākslinieks, raksturojot savus darbus, uzsver, ka viņa veidotajās fotogrāfijās risinās no realitātes atrauti fantastiski sižeti, kuros atspoguļojas patiesā lietu būtība, tādējādi uzsverot pseidodokumentālisma momentu.

"Kristīne ir reāls cilvēks, kurš dzīvo starp mums un elpo to pašu gaisu - un tajā pašā laikā viņa ir virsrealitātē, kurā mums pierastā ikdiena ir kaut kas neaptverami tāls," stāsta Bērziņš.

Ar Kristīni Bērziņš virtuāli iepazinies pirms aptuveni septiņiem gadiem - puisi piesaistījusi viņas neparastais un oriģinālais raksturs, bet dzīvē abi iepazinušies pērn, kad Teilāne piedāvājusi viņam veidot grāmatas Odinochka vāku.

Pēc veiksmīgās sadarbības abi vienojušies par mākslas projekta uzsākšanu, un, veidojot fotogrāfijas, kas nepieciešamas darbu izstrādei, Bērziņš bijis pārsteigts par to, kas atklājies Kristīnes dvēselē.

"Nebiju gaidījis, ka ieraudzīšu ko tādu. To, cik viņas dvēseles cīpslas ir saspriegotas, kā sarāvušies čokurā tās vārstuļi. Ņemot vērā manus paņēmienus, kā uzrunāt skatītāju caur mākslu, Kristīne ar savu reālo personību un dzīvesstāstu ideāli, taisni kā dūre uz acs, reprezentē manas daiļrades vēstījumu un virza to jaunajā līmenī. Jo tā vairs nav metafora, bet gan realitāte," stāsta jaunais mākslinieks.

Raksturojot Kristīni, puisis norāda, ka no vienas puses viņa ir ideāls klasiskās Pelnrušķītes prototips, ko apliecina viņas "ērkšķainais dzīves ceļš", bet tajā pašā laikā šova uzvarētāja ir dienējusi zemessardzē, pārklāta ar tetovējumiem, kas esot vispār "postmodernisma esence", un vēl rakstot dekadentisko prozu.

"Varbūt kādam, kam ir grūtības ar iztēli, tas nelīmēsies kopā ar dotās pasakas varoni. Bet, johaidī - tieši šie elementi ar savu klātbūtni izceļ un padara vēl spilgtākas Pelnrušķītei pienācīgās Kristīnes iezīmes - īstumu, patiesumu, sievišķīgumu, iekšējo gaismu. Un neaizsargātību.

Es pat teiktu, gandrīz bērnišķīgu uzticību cilvēkiem - kā princese, kas atnāca pie mums no XIX gadsimta pasakām, un, tā kā pati ir laba, tad viņai liekas, ka arī pārējie cilvēki tādi ir," skaidro mākslinieks.

Šobrīd pabeigti ir divi darbi no topošās sērijas - Ironijā mākslinieks vēlējies demonstrēt absurdumu, kas piemīt mēģinājumiem parādīt Kristīni kā teroristi un vandālisti, bet darbā Dzeltenie putni viņš gribējis parādīt to, kā laikā, kad prese rakstīja dažādās versijas par Teilānes un viņa drauga sievas konfliktu, "apakšā izmisumā lūza kauli, plīsa audi un asinis mutuļoja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!