Foto: AP/Scanpix

Viens no kulta filmas Matrikss režisoriem – Larijs Vahovskis, kuru šobrīd sauc Lana (attēlā), par dzimuma maiņu nesen saņēmis starptautisko HRC Visibility Award balvu.

Apbalvojumu ”Par drosmi" režisors saņēmis no amerikāņu organizācijas Human Rights Campaign (HRC) pārstāvjiem, kuri jau vairāk nekā 30 gadus cīnās par seksuālo minoritāšu tiesībām.

HRC labdarības pasākumā 20. oktobrī Larijs Vahovskis, kurš dzimumu un vārdu nomainīja jau pirms desmit gadiem, žurnālistiem pirmo reizi pastāstīja, kas viņu pamudinājis uz šādu lēmumu.

Pusstundu ilgajā uzrunā Lana Vahovska pastāstīja, ka pirms daudziem gadiem savu "izkropļoto dzīvi" nevēlējās apspriest ne ar vienu citu, kā vien ar saviem tuviniekiem un draugiem, jo viņam riebies ”sarunu šovu formāts, kurā cilvēki publiski raud par savām problēmām".

Tomēr režisors izlēmis spert šo soli, lielākoties tāpēc, lai norādītu uz mūsdienu sabiedrības nepilnībām, kas ignorē nozīmīgus dzimuma jautājumus, labākajā gadījumā cenšoties ignorēt seksuālo minoritāšu vajadzības.

Pēc Lanas vārdiem, viņa jau no agras bērnības jutusi, ka kaut kas īsti nav kārtībā. Skolā viņa, tolaik vēl būdama puisēns Larijs, centās rotaļāties nevis ar zēniem, bet ar meitenēm.

Par to nākamo Matriksa režisoru fiziski sodījusi mūķene, kas strādāja katoļu skolā, kurā mācījās Larijs. No bargajām, bet kristīgi taisnīgajām rokām zēnu izrāvusi viņa māte, kas bija atbraukusi uz skolu. Viņa sakliegusi uz mūķeni, lai viņa vairs nekad nesit mazo zēnu.

Tomēr arī māmiņu Larijs nav varējis runāt par savu problēmu. Jo vairāk viņš apzinājās, ka ir ”iesprūdis starp diviem krēsliem", jo vairāk viņam uzmācās depresija.

Reiz pusaudzim bijis tik slikti, ka viņš gribējis izdarīt pašnāvību. Viņš uzrakstījis garu pirmsnāves vēstuli, bet pēc tam plānojis izlēkt braucoša vilciena priekšā.

No neizbēgamas nāves Lariju izglābis kāds garāmgājējs. Svešinieks ilgi skatījies Larijam acīs, bet puisis pārdomājis par pašnāvības vēlmi. Larijs tā arī nekad nav uzzinājis, kas tas bijis par cilvēku.

Tomēr Larija bailes izrādījušās pārspīlētas: uzzinājuši, ka viņš vēlas kļūt par sievieti, radinieki pret viņa lēmumu attiecās ar sapratni. Par to, ka brāļi Larijs un Endijs Vahovski kļuvuši par brāli un māsu, kļuva zināms 2007. gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!