Latviešu modeles Māras Kampernovas (attēlā) seja pazīstama gandrīz ikvienam latvietim, kurš lasa kādu žurnālu, jo viņas fotogrāfijas īpaši bieži ir rotājušas Latvijas glancēto izdevumu vākus - ārzemju karjeras vietā Māra izvēlējusies mācības Latvijā un kļuvusi par vienu no pašmāju pieprasītākajām skaistulēm.

Modeļu aģentūras Dandy direktors Dmitrijs Kopeikins smejas, ka vairs pat nespēj saskaitīt to, cik reizes redzējis Māru uz žurnālu vākiem. "Tas ir kā censties mēģināt saskaitīt, cik reizes dzīvē tu esi bijis pusdienās ar draugiem," izklaides portālam Mango skaidro Kopeikins.

Aģentūra noskatījusi Māru jau vairāk nekā piecus gadus atpakaļ, kad viņa apmeklējusi kādu citu Latvijas modeļu skolu. Dandy pārstāvji saskatījuši meitenē pārliecinošu topmodeles potenciālu, un, kad viņai beidzies līgums ar iepriekšējo skolu, nekavējoties ņēmuši viņu savā paspārnē.

"Kā daudzas citas meitenes Latvijā, arī mani 14 gadu vecumā uzrunāja pārstāvis no modeļu skolas. Pirmās divas reizes atteicu, bet trešajā piekritu. Tā sāku iet modeļu skolā. Nekādu lielo iznākumu no modeļu skolas negaidīju - piekritu turp doties tikai tādēļ, ka vēlējos iemācīties staigāt ar augstpapēžu kurpēm, lai kāzu dienā varu smuki aizstaigāt līdz altārim," sarunā ar izlaides portālu Mango stāsta Māra.

Bērnībā viņa bijusi īsts pašpuika, un modeles darbs viņas sapņos jau nu noteikti neietilpa. Mode kļuva par Māras hobiju tikai tad, kad viņa nokļuva Dandy.

"Modeles darbu nekad īsti neesmu uzskatījusi par darbu, bet gan vairāk par hobiju. Tā ir lieta, ar kuras palīdzību varu atslēgties no ikdienas rutīnas," stāsta Māra, atklājot, ka strādājot par modeli Latvijā, lielu naudu tāpat nav iespējams nopelnīt. Ikdienā viņa strādā latviešu dizaina apavu ateljē ZoFA par dizaineres Elīnas Dobeles asistenti, bet vasarās darbojas kā audzinātāja bērnu nometnē, ko uzskata arī par lielisku atpūtu.

"Savu dzīvi ceru vairāk saistīt ar bērniem un izglītību. Gribētu būt bērnudārza audzinātāja, jo darbā ar bērniem redzu nākotni un arī pievienoto vērtību. Tomēr tam man vēl vajag sevī rast nedaudz vairāk pacietības," stāsta Māra. Bez modeles dotībām Mārai piemīt arī muzikāli talanti - viņa spēlē klavieres, ģitāru, čellu, flautu un cer apgūt arī sitamo instrumentu spēli.

Māra ir meitene, kas lauž stereotipus par modelēm kā padumjām būtnēm - brīdī, kad viņai bija iespēja uzsākt starptautisku karjeru, viņa izlēma par labu studijām un palika Latvijā. Šovasar meitene pabeidza studijas Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē, un pašlaik maģistratūrā studē kultūras un sociālo antropoloģiju.

"Māras odziņas ir satriecošas ārējās dotības, absolūts komunikācijas spēju talants, kā arī pozitīvās enerģijas starojums. Šīs trīs lietas rada cilvēkos vēlmi sadarboties ar Māru atkārtoti," spriež aģentūras direktors.

"Lai kļūtu par modeli, nepieciešama personība, tuvinieku atbalsts, kā arī cieņa pret sevi un savu ķermeni. Ir daudzas meitenes, kas sapņo kļūt par modelēm, bet nav tam radītas - ne fiziski, nedz garīgi. Es zinu, ka es fiziski esmu lielāka nekā ārzemēs pieprasītais standarts, un zinu, ka diez vai varētu izturēt arī psiholoģisko slodzi, kas ir ārzemēs strādājošajām modelēm, jo man būtu grūti nepārtraukti atrasties prom no mājām. Jūtos piederīga Latvijai.

Ir meitenes, kas sevi ierobežo ar diētām, kurām nepatīk savs ķermenis un kuras šādu iemeslu dēļ sabojā savu veselību. Iespējams, viņas arī kaut ko modeļu biznesā sasniedz, bet veselība tādā veidā tiek sabojāta uz mūžu. Tāpēc uzskatu, ka būtiski ir iemācīties mīlēt un cienīt sevi un savu ķermeni. Jo, ja to mācēsi tu pati, tad arī industrija to novērtēs un radīsies darba iespējas.

Uzskatu, ka audzināšanai ir ļoti būtiska loma, lai varētu cienīt un mīlēt sevi un savu ķermeni - varu teikt, ka bērnībā šīs vērtības man iemācīja. Tas lielā mērā man ir palīdzējis modeles darbā, jo zinu, kad kaut ko varu izdarīt, kad nē, kad tiek pārkāptas manas robežas.

Iespējams, tādēļ arī gribu strādāt ar bērniem, lai viņiem pēc iespējas ātrāk varētu iemācīt, ka var cienīt un mīlēt sevi un citus," skaidro meitene, kura pati var lepoties ar lielu tuvinieku atbalstu, bet kas interesanti - māsas un brālis vēl nekad nav redzējuši viņu staigājam pa mēli.

"Manuprāt, modeles profesija ir skaista - visapkārt skaisti cilvēki, skaistas lietas, drēbes, māksla, mūzika. Bieži vien mākslīgi, bet es mēģinu neskatīties uz to mākslīgo pusi. Vai citreiz, tieši pretēji, izbaudu to mākslīgumu, pēc tam noņemu grimu, pārvelku siltu džemperi un izbaudu to, ka man ikdienā nav tādai jābūt, ka varu būt es pati - bez grima, fancy drēbēm, un smalkiem audumiem.

Mēģinu ņemt no modes to pašu labāko - tā ir komunikācija, daudz jautrības, interesanti projekti, labi draugi, nauda. Man tiešām grūti tā izcelt darba grūtās puses, jo es mīlu to, ko daru. Latvijā ir viegli, jo Latvijas modes bizness ir laipns un atsaucīgs," darba specifiku raksturo Māra.

Viņa smejas, ka modē nekad nav normāls laiks - vienmēr ir vai nu par aukstu, vai par karstu -  kažokos jāfotografējas plus 30 grādos, bet mīnus 10 grādos jāpozē mazās vasaras kleitiņās.

Māra ar prieku atzīst, ka, ja tā padomā, visus savus sapņus modeles karjeras ziņā jau ir sasniegusi. "Agrāk smējos, ka tā kā nekad nebūšu Vogue meitene, tad gribu vismaz Lilit vāku. Man šķita, ka uz žurnāla Lilit  vāka liek tikai īpaši skaistas sievietes!

Un ja es tur tiktu, tad tas nozīmētu, ka esmu skaista un nu jau arī sieviete, nevis maza meitene. Bet tagad man ir jauns mērķis - gribu tikt uz Rīgas Laika vāka, bet tur nevar tikt kā modele, tur jāizdara kaut kas nozīmīgs un saprātīgs," spriež talantīgā meitene.

Galerijā: Māra Kampernova modes skatēs, ballītēs un fotosesijās (foto: privātais un Mango.lv arhīvs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!