Foto: PantherMedia/Scanpix
Evolūcija ir izveidojusi cilvēku pašreizējā veidolā, bet britu zinātnieki ir pārliecināti, ka šis process turpinās, tāpēc iztēlojušies, kādas pārmaiņas varētu skart cilvēci nākamo tūkstoš gadu laikā.

Pēc ekspertu domām, ar cilvēkiem notiks sekojošas galvenās pārmaiņas:

1. Cilvēki būs garāki, viņu augums sasniegs aptuveni 180-210 centimetrus, jo būs labāka pārtika un medicīna turpinās attīstīties. Londonas osteopāts Garijs Trainers skaidro, ka amerikāņi jau tagad ir aptuveni 2,54 centimetri garāki nekā pēdējos 1960 gados.

2. Zarnu trakts kļūst īsāks, lai neuzņemtu vairāk tauku un cukuru. "Tas ir dabisks veids, kā novērst aptaukošanos," atzīst zobārsts Filips Stemmers.

3. Ja ievērojami kristos vīriešu auglība, samazinātos ar sēklinieku lielums.

4. Tāpat speciālisti paredz, ka "kardināli" pagarināsies roku un pirkstu garums - cilvēkiem būs vieglāk aizsniegt dažādus priekšmetus. Roku un pirkstu nervi kļūs lielāki un jutīgāki, vairāk izmantojot lielākas ierīces, piemēram, iPhone, kas prasa rokas un acu koordinētu darbību.

5. Smadzeņu tilpums samazināsies, jo atmiņas un domāšanas funkcijas lielā mērā paveiks datori.

6. Acis būs vēl lielākas un kompensēs mutes samazināšanos. "Saskarsmē cilvēki paļausies uz sejas izteiksmi un acu kustībām," prognozē Kerijs Kūpers no Lankasteras universitātes.

7. Doktors Stemmers arī paredz, ka samazināsies zobu skaits, jo mīkstāku ēdienu ir vieglāk sakošļāt. "Nākotnē mēs pat varētu iegūt barības vielas no šķidruma vai tabletēm, kas nozīmētu vēl mazāk zobu un samazinātu zodu," viņš izteicies.

8. Nākotnes cilvēkiem būšot četrkārtīgs zods. "Mūsu ķermeņi ir izveidoti tā, lai ēstu mazāk un izlietotu vairāk enerģijas, nekā prasa mūsdienu dzīvesveids," komentē plastiskās ķirurģijas konsultants Radživs Grovers.

9. Visiem cilvēkiem būs vienāda deguna forma, jo klimata ietekme kļūs mazāka. Gaisa temperatūra būs atkarīga no gaisa kondicionēšanas vai centrālās apkures.

10. Apkure un siltais apģērbs nozīmē arī to, ka nākotnes cilvēkiem būs maz matu vai tie būs plikpauri, toties viņu sejas būs grumbainākas pārliecīgas elektronisko ierīču lietošanas dēļ.

11. Āda ap acīm un uz kakla nokārsies, jo būs pieejams mazāk Saules gaismas. Zemes iedzīvotāju āda toties būs tumšāka, jo notiek cilvēku migrācija, kurā tiek sajauktas rases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!