Foto: flickr.com
No filmām, literatūras un bērnu šausmu stāstiem pazīstamais sižets par nenomazgājamiem asins traipiem uz grīdas un spilgti sarkanu strūklu, atverot ūdens krānu, izrādās, nav tālu no realitātes. Šeit apkopoti gadījumi, kad mājās neizskaidrojamā veidā parādās dažādi šķidrumi — asinis, ūdens un pat nafta.

Asins pilieni uz sienas

1985. gadā Francijas pilsētiņā Senkventinā kravas automašīnas vadītājs Žans Marks Belmērs un viņa sieva Lūsija veica remontu savā mājā. Pēc dažiem mēnešiem uz viesistabas sienām un paklājiem sāka parādīties sīki sarkanas krāsas pilieniņi.

Tas drīz vien beidzās, bet pēc mēneša atkārtojās no jauna. Ieraudzījuši sarkanus traipus arī uz savas gultasveļas, laulātie tik ļoti nobijās, ka nolēma māju pamest.

Kad Belmēru dzīvesvietā ieradās policisti, visu ēku no iekšpuses klāja sakaltuši, asinīm līdzīgi traipi. Analīzes apstiprināja, ka tās patiešām ir asinis, turklāt cilvēka. Tomēr tā arī netika noskaidrots, kā tās varēja nokļūt mājā.

Līdzīgs gadījums reģistrēts ASV pilsētā Atlantā – 1987. gadā Viljams un Minnija Vinstoni ievēroja, ka no mājas sienām un griestiem sūcas asinis. Arī šoreiz dīvainās parādības iemesls palika nezināms.

Gan paši Vinstoni, kas mājā bija nodzīvojuši 20 gadus, gan tās iepriekšējie īpašnieki atzina, ka agrāk tur nekas dīvains nav novērots.

Māja ar naftas traipiem

Zināmi arī gadījumi, kad uz māju sienām parādās dažādi citi šķidrumi. 1919. gada augustā no angļu garīdznieka Sventona Noversa mājas sienām Norfolkā sāka pilēt nafta.

Sākumā uzskatīja, ka māja atrodas uz iepriekš nezināmas naftas atradnes, tomēr analīzes parādīja, ka nafta nav neattīrīta, bet gan benzīna un petrolejas maisījums.

Septembra sākumā naftas vietā no sienām sāka sūkties ūdens un pēc tam – metilspirta un sandalkoka eļļas maisījums. Pēc saimnieku lūguma strādnieki izsita sienās caurumus, tomēr neko aizdomīgu neatklāja.

"Ūdens poltergeists" sastopams visbiežāk

Visbiežāk cilvēki sastopas ar ūdens poltergeistu, kā to dēvē ezotēriķi. Masačūsetsas štata iedzīvotājs Frensiss Mārtins kādu vakaru televīzijā skatījās futbola spēli, kad atskanēja dīvains troksnis un no sienas izšļācās ūdens strūkla. Pēc tam ūdens izlauzās vēl vairākās vietās, tostarp no griestiem. Parādība turpinājās ar regulāru 20 minūšu intervālu.

Mārtinu ģimene bija spiesta pārcelties uz radinieku māju. Bet ūdens poltergeists viņiem sekoja arī tur - drīz visas istabas bija pielaistītas ar ūdeni. Turklāt ūdensvadu speciālisti neatrada nevienu pārsprāgušu cauruli. Arī pēc tam, kad noslēdza ūdens piegādi mājai, ūdens no sienām turpināja tecēt.

Oranžie traipi Čehijā

Čehijas iedzīvotājus pirms dažiem gadiem vajāja šāds dīvains fenomens: uz cilvēku ķermeņa un apģērba, kā arī apkārtējiem priekšmetiem parādījās noslēpumaini oranži plankumi.

Oranžās vielas analīzes parādīja, ka tā sastāv no 97 procentīga dzelzs oksīda šķīduma. Bet tā arī nekļuva skaidrs, kā šie traipi varēja rasties slēgtās telpās.

Kāda Plžeņas pilsētas iedzīvotāja atceras: "Reiz agrā rītā mēs ar draugu atgriezāmies mājās un gājām gulēt. Aptuveni desmitos no rīta mēs pamodāmies un ieraudzījām, ka visu paklāju klāj apaļi, oranži traipi viena līdz trīs centimetru diametrā. Daži no tiem bija mitri un žuva mūsu acu priekšā. Traipi parādījās arī virtuvē, tur tie bija lielāki – trīs četru centimetru diametrā. Kad mēģināju traipus notīrīt, tie izrādījās ļoti noturīgi – pilnībā māju iztīrīt tā arī neizdevās."

Kopumā Čehijā reģistrēti 12 līdzīgi gadījumi. Reizēm traipi parādījās atkārtoti, bet nekādu objektīvu iemeslu dīvainajai parādībai tā arī neizdevās atrast.

Kaitniecība, psihokinēze vai teleportācija?

Šādiem fenomeniem patiešām var būt visdažādākie iemesli. Piemēram, asins vai cita šķidruma parādīšanās uz sienām var būt kaitniecība, ko veikuši cilvēki no malas vai pat paši saimnieki.

Zināmi gadījumi, kad cilvēki paši "organizējuši" poltergeista parādīšanos - piemēram, lai piesaistītu uzmanību vai iegūtu kādu materiālu labumu. Citus savukārt patiešām var uzskatīt par anomālām parādībām. Vairākums pētnieku uzskata, ka poltergeistus nereti rada cilvēki ar psihokinētiskām spējām.

Vēl viens, kaut arī krietni mistiskāks, "šķidro poltergeistu" izskaidrojums ir teleportācija. Kaut kāda dīvaina iemesla dēļ viela tiek "pārnesta" no vienas vietas uz otru, kas šī fenomena lieciniekam izskatās kā visīstākais brīnums.

Sperot vēl soli tālāk netradicionālo teoriju piekritēju lauciņā, var runāt par nezināmu viņpasaules spēku iejaukšanos. Tomēr arī šai gadījumā atliek vien minēt, kāds bijis šādas iejaukšanās mērķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!