Foto: Kadrs no video

Meksikas Sonoras štatā netālu no Ovanasas ciemata arheologi atklājuši apbedījumu, kurā apglabātie radījumi it ik dīvaini, ka atgādina personāžus no filmas Svešais.

Noslēpumaino apbedījuma vietu Meksikas rietumos atklājusi nesena arheoloģiska ekspedīcija. Saskaņā ar sākotnējo novērtējumu kapavieta ir aptuveni tūkstoš gadus veca, un tajā atrastas 25 cilvēku atliekas.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, aptuveni pusei no atklātajiem skeletiem ir ļoti deformēti galvaskausi, kas tos padara līdzīgus nevis cilvēkiem, bet drīzāk atgādina citplanētiešus. Vairākiem skeletiem turklāt bijuši arī izkropļotas formas zobi.

Kā atzīst zinātnieki, šādus artefaktus viņi atraduši pirmo reizi. Tādi nav novēroti ne šajā reģionā, ne citur, kur senatnē dzīvojuši Amerikas pirmiedzīvotāji.

"Galvaskausa deformācija Amerikas pirmiedzīvotāju kultūrā, kā šķiet, izmantota, lai atšķirtu dažādas sociālās grupas, kā arī rituālos nolūkos," vienu no versijām skaidro projekta vadītāja Kristīna Garsija Moreno.

Attiecībā uz zobu bojājumiem, kā uzskata zinātnieki, deformācijas tikušas veiktas apbedījumos atrasto cilvēku dzīves laikā.

"Stomatoloģiskie izkropļojumi varētu tikt uztverti kā iniciācijas rituāla daļa pusaudžu vecumā," skaidro Moreno. Arheoloģe piebilda, ka vienam no apbedītajiem kauli bijuši izkropļoti tā, lai atgādinātu bruņurupuča bruņas. Tam skaidrojums pagaidām nav atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!