Foto: Kadrs no video
Milzīgs, čūskveidīgs jūras radījums nofilmēts peldam kādas ledainas Īslandes upes ūdeņos. Video neilgā laikā kļuvis par īstu interneta sensāciju, radot jaunus minējumu par Nesijas tēmu.

Video, ko februārī uzņēmis Hjoturs Kjerulfs, milzu tārps redzams peldam gar krastu ledāja upē Jokulsaifljotsdālē (Jökulsá í Fljótsdal) Īslandes austrumos.

Daži apgalvo, ka miglainie kadri ir pierādījums leģendārā briesmoņa Lagarfljótsormurinn eksistencei – tas ir īslandiešu versija par Skotijas slaveno Loknesas ezera Nesiju.

Saskaņā ar leģendu čūksveidīgais radījums dzīvojot Lagarfljota (Lagarfljót) ezerā, kas ir 25 kilometrus garš un 11 metrus dziļš. Tieši tur vietējais briesmonis esot daudzreiz redzēts kopš pirmajiem ziņojumiem, kas datēti ar 1345. gadu. Tomēr leģendārā Lagarfljota ezera izpētes eksperts apgalvo, ka jaunie kadri ir viltojums.

Īslandes monstru pētījusi un pētījumu rezultātus grāmatā Field Guide to Lake Monsters and Sea Serpents apkopojis Lorēns Koulmens, Starptautiskā kriptozooloģijas muzeja Portlendā direktors. Koulmens sacīja, ka viņu dara uzmanīgu video redzamā radījuma robotiskās kustības. Viņš ir pārliecināts, ka tas ir kvalitatīvi izgatavots viltojums.

Savā interneta vietnē Cryptomundo Koulmens raksta: "Godīgi sakot, šajā video redzamais atgādina konstruētu čūskai līdzīgu objektu ar nelokāmām sekcijām, kas ar dzinēja palīdzību kustas pa ūdeni. Spriežot pēc tā kustībām uz ūdens, tas drīzāk būtu gigantisks tārps, reptilis vai zivs, nevis zīdītājs.

Galva, šķiet, darināta tā, lai izskatītos pēc milzīgas anakondas. Sekcijas nevis graciozi peld, bet saraustīti kustas no vienas puses uz otru. Šķiet, ka tas, kurš izplānoja šo viltojumu, iespējams, lietojot robotu, zvejas tīklus vai atkritumu maisus – kas ir īpaši iecienīti ūdens dzīvnieku viltotājiem – ir iztulkojis frāzi jūras čūska un/vai tārps pārāk burtiski. "

Vēl viens iemesls, kāpēc Koulmens netic sižeta autentiskumam, ir radījuma ārējais izskats. Pēc viņa vārdiem, jēdziens Īslandes tārpveida briesmonis radīts  XXI gadsimtā un saistīts ar Lagarfljótsormurinn tulkojumu kā Lagarfljata tārps.

"Tradicionālais apraksti, kas nāk jau no 1345. gada, nerunā par čūskveidīgu radījumu. Tajos Lagarfljótsormurinn piedēvēts kupris, garš kakls un ūsas," viņš piebilst.

Īslandes noslēpumainajam tārpveida briesmonim ir līdzīgas iezīmes ar Lohnesa ezera Nesiju, tomēr abu monstru āriene atšķiras – Nesija drīzāk līdzinās nevis tārpam, bet milzu ķirzakai.

Lohnesa briesmonis pirmo reizi pieminēts 565. gadā, bet 1933. gada pavasarī avīze Inverness Courier publicēja interviju ar kādu Makkeju pāri, kuri it kā redzējuši Nesiju. Tā paša gada augustā trīs jaunieši kļuva par nezvēra pārvietošanās pa ezeru lieciniekiem.

Savukārt 1934. gadā ārsts no Londonas Kenets Vilsons paziņoja, ka uzņēmis monstra fotogrāfijas. Tikai pēc 60 gadiem skeptiķi iedomājās pārbaudīt, vai foto ir īsts, un izrādījās, ka fotoattēls tiešām ir viltojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!