Foto: stock.xchng

Amerikāņu zinātnieki no Ņujorkas štata universitātes SUNY New Paltz veikuši pētījumu, lai noskaidrotu, kura skaņa pieaugušam cilvēkam šķiet vispretīgākā un neciešamākā. Lai gan paši zinātnieki atzīst, ka to varēja paredzēt arī bez eksperimentiem, par pretīgāko skaņu pasaulē atzīta mazu bērnu ņerkstēšana.

Pētījuma gaita bija sekojoša: speciālisti izvēlējās noteiktu grupu cilvēku, kas strādāja birojā, lika viņiem risināt visai sarežģītus matemātikas uzdevumus un vienlaicīgi centās viņus traucēt ar dažādām skaņām.

Pētījumā iesaistītajiem bija jākoncentrējas, sākumā sēžot pilnīgā klusumā, bet pēc tam klausoties skaļās sarunās, kā māmiņas ucinās ar bērneļiem, dažādu mehānismu troksnī, kā arī bērnu ņerkstēšanā.

Pētījumā, kas vēlāk publicēts žurnālā Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology, noskaidrots, ka tieši ņerkstēšanas laikā cilvēkiem bija visgrūtāk tikt galā ar matemātikas vienādojumiem, turklāt zinātnieki uzsver, ka neviena cita skaņa cilvēkus īpaši netraucēja uzdevuma veikšanā.

"Klausoties ņerkstēšanā, jūs spējat padarīt ievērojami mazāk un strādājat krietni vien sliktāk. Vienalga, vai esat vīrietis vai sieviete, bērnu ņerkstēšana jūs vienādi spēj izsist no līdzsvara," rezumējusi pētījuma autore Rozmarija Sokola Čana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!