Foto: AFI

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā notikušas vairākas smagas autoavārijas, kurās iesaistīti sabiedrībā zināmi cilvēki. Daudzos gadījumos ceļu negadījumu sekas bijušas letālas. Portāls Mango nolēma apkopot dažas avārijas, kurās iesaistīti Latvijā zināmi cilvēki.

1995. gada decembrī aģentūras Mis Latvija vadītājas Intas Fogeles vadītā automašīna uzbrauca uz trotuāra un notrieca vairākus gājējus - viena sieviete no gūtajām traumām slimnīcā mira, bet trīs gājēji tika ievainoti. Fogeles asinīs toreiz tika konstatētas 1,7 promiles alkohola, bet tiesas lēmums bija saudzīgs - sievietei piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un uz pieciem gadiem atņēma autovadītājas apliecību.

1997. gada aprīlī, vadot automašīnu Mercedes-Benz E320, uz Jūrmalas šosejas nositās Mercedes automašīnu izplatītājs Latvijā, firmas Domeniks prezidents Ādolfs Sadauskis. Šoferis braucis ar ātrumu 200 km/h, un viņa asinīs pēc nāves tika konstatētas 1,97 promiles alkohola. Šogad, 12 gadu pēc autotirgotāja nāves, viņa dēls Viārs uzsācis cīņu arī par to mantojuma daļu, kas ar tiesas spriedumu tika nodota Benitai Sadauskai - bojāgājušā uzņēmēja dzīvesbiedrei, uzņēmuma Domenikss īpašniecei un Latvijas trešajai bagātākajai sievietei.

Savulaik tiesa iejūtīgi izturējusies arī pret aktieri Jāni Paukštello, kurš 1998. gada novembrī izraisīja autoavāriju, kurā gāja bojā divu mazu bērnu tēvs - tiesa aktierim piesprieda divus gadus nosacīti, un uz vienu gadu aktieris palika bez autovadītāja apliecības. Negadījums notika uz Tallinas šosejas, kad aktieris, veicot apdzīšanas manevru, iebrauca pretējā braukšanas joslā un saskrējās ar pretimbraucošo spēkratu, kura vadītājs mira notikuma vietā. Paukštello krietni pārsniedza braukšanas ātruma ierobežojumus un bija dzēris.

2002. gada novembrī toreizējā Saeimas deputāta Edgara Jaunupa vadītā automašīna Līgatnē notrieca cilvēku, kurš no gūtajām traumām mira. 1974. gadā dzimušais vīrietis uz ceļa braucamās daļas bija izgājis pēkšņi, bet vēlajā vakara stundā esot bijis tik tumšs, ka šoferis vīrieti pamanījis pārāk vēlu un nav paspējis nobremzēt. Jaunups braucis ar atļauto ātrumu - aptuveni 90 kilometri stundā, bet notikuma vietā veiktajā alkohola testā Jaunupa asinīs alkohols nav konstatēts.

Vēl joprojām daudzas neskaidrības palikušās par 2003. gada jūlijā notikušo traģisko avāriju, kurā gāja bojā rokgrupas Līvi bundzinieks Dainis Virga un grupas ilggadējais skaņu operators Juris Jakovļevs. Negadījuma brīdī pie stūres bijis Daiņa brālis Ainars Virga, kurš nav spējis novaldīt automašīnu, un tā sākusi kūleņot. Aizmugurē sēdošie vīrieši nav bijuši piesprādzējušies un no mašīnas izmesti, un viņi mira notikuma vietā. Ka iemesli šofera kļūdai vēlāk tika minēta gan grūstīšanās mašīnā, kuras laikā kāds nejauši iesitis šoferim pa galvu, gan šofera iemigšana. Pie auto stūres esošā mūziķa Ainara Virgas organismā netika konstatēts ne alkohols, ne narkotiskās vielas.

2004. gada maija naktī traģiskā negadījumā uz Rīgas - Jelgavas šosejas bojā gāja viens no grupas Prāta Vētra dibinātājiem, basģitārists Gundars Mauševics jeb Mumiņš (attēlā). Negadījums bija noticis vairākas dienas iepriekš, pirms kāds pamanīja kūdras purvā iebraukušo automašīnu, bet tiesu medicīnas eksperta atzinumā tika norādīts, ka mūziķis miris neilgi pēc gūtās galvas traumas. Alkoholisko vai narkotisko vielu klātbūtne Mumiņa organismā netika konstatēta.

2006. gada septembrī uz Daugavpils šosejas zem Jaunā laika toreizējā līdera Einara Repšes vadītās apvidus automašīnas Honda CRV pakļuva 26 gadus vecs vīrietis, kurš notikuma vietā no gūtajām traumām mira. Toreiz gan tika pierādīts, ka nelaimes gadījums noticis gājēja vainas dēļ, jo jaunietis puskails tumsā gājis pa ceļu nav lietojis atstarotāju, kas ļautu viņu tumsā saskatīt. Automašīnas vadītāja asinīs alkohols netika konstatēts, un pats Repše tik ļoti pārdzīvojis notikuši, ka kādu laiku pat atteicies no dalības priekšvēlēšanu aģitācijā.

Galerijā: pagājušā gada 18. jūnijā uzņemtais aculiecinieka foto, kad tā brīža ministru prezidents Ivars Godmanis cieta autoavārijā un vēlāk ar deniņu kaula plīsumu un smadzeņu satricinājumu tika nogādāts Rīgas 1. slimnīcā. Foto: Wave Media

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!